Lisa Loeb ging de Slimste Mens in met missie om te winnen

Ze ging het programma in met het plan om te winnen en dat lukte haar. Lisa Loeb is dit seizoen de Slimste Mens. Vrijdagavond versloeg ze haar concurrenten Bram Douwes en Joost Oomen. "Op een gegeven moment dacht ik: shit, ik ga dit gewoon echt winnen", vertelt ze aan het ANP.

De finaleronde, die ze tegen Douwes speelde, ging lange tijd nek aan nek, tot er vragen kwamen over hiërogliefen en Nation of Islam, een politieke en religieuze beweging van moslims in Amerika. "Bram klapte toen dicht, maar ik wist er toevallig wel wat van", vertelt Loeb, die zegt een heel goed geheugen te hebben. "Dat is denk ik ook mijn redding geweest. Dan heb ik wel eens wat gelezen over Nation of Islam en sla ik dat blijkbaar ergens op."

Toch zegt de 32-jarige Loeb dat het ook een kwestie van geluk was. "Bram kreeg een galerij met foto's van bladeren in de herfst. Nou, daar hoef je bij mij niet mee aan te komen, hoor", zegt ze lachend. "In dat opzicht moet je maar hopen dat je onderwerpen krijgt waar je iets van afweet. Qua kennis wist ik dat ik goed zat, maar op het soort vragen dat je krijgt, heb je geen invloed."

Twitter

Naar eigen zeggen is Loeb een behoorlijke flapuit, maar van negatieve reacties op sociale media had ze eigenlijk geen last. "Ik heb geen Twitter en besloot het ook echt niet op te gaan zoeken. Je weet dat je een bak ellende over je heen krijgt als je meedoet aan zo'n programma", vertelt ze. "Je kan het nooit voor iedereen goed doen, dus dan kan ik het maar beter vermijden."

Loeb werd het meest geraakt door de laatste paar seconden van het programma. "Bram liep qua aantal seconden flink achter. Hij besloot zijn laatste paar seconden te gebruiken voor een heel mooi gebaar", vertelt Loeb, die ook terugblikt op de harde humor die zij en Douwes vaak tegen elkaar gebruikten. Dat maakte het lieve gebaar van de PowNed-verslaggever extra mooi, vindt Loeb. "Hij komt aan de beurt met nog negen seconden op de klok en zegt: en de winnaar van de Slimste Mens is...."