‘Livestream Vrienden van Amstel gaat vol Ahoy nooit vervangen’

Ondanks het daverende succes van de livestream waarmee De Vrienden van Amstel LIVE zaterdag te bekijken was, zal de onlinevariant "nooit een vol Ahoy vervangen, daarvoor is het publiek te leuk". Dat zegt organisator Machiel Hofman van producent Tribe Company, die nog aan het bijkomen is van alle reacties die binnenstromen na het muzikale feestje waar naar schatting zo'n 1,7 miljoen mensen vanuit hun huiskamers naar keken.

Vanuit honderd verschillende landen werd er naar de livestream vanuit Rotterdam gekeken. Nog niet eerder werd er in de Benelux op deze schaal gestreamd, zegt Hofman. "Een technisch wondertje", noemt de organisator het dan ook. "Maar we moeten het niet leuker maken dan het is, je mist de interactie. We hadden allemaal een aantal slikmomenten, zeker als je begint en uitzicht hebt op een lege zaal. Je voelt geen spanning van mensen die binnenlopen. Geen publiek is een groot gemis, dat moeten we niet romantiseren." Toch voelde Hofman bij het aftellen wel enige spanning. "Als je weet dat 1,5 miljoen mensen gaan kijken, merk je toch dat we iets bijzonders aan het doen zijn met z'n allen."

De organisatie had een uitzondering op de maximale groepsgrootte in verband met het tv-werk, maar de coronamaatregelen werden gerespecteerd, zegt een woordvoerder van Amstel. Bij Ahoy was een teststraat ingericht voor iedereen die naar binnen moest. "Van audioman en kabelvrouw tot tentbouwer en horecamedewerker, iedereen binnen is elke dag bij aanvang bij de ingang getest. Ook als je even weg ging om wat te halen, moest je weer opnieuw testen", aldus de woordvoerder. Hofman vult aan: "Verder hielden we ons aan de regels van 1,5 meter afstand en het altijd dragen van een mondkapje, we hadden extra mensen aangenomen die daarop toezagen. Dat is nodig, want je bent druk en niet alleen maar daarmee bezig, dus het is goed dat iemand je erop wijst."

Combinatie

Ook voor de artiesten was het wat wennen. "We lieten alleen de hoogst noodzakelijke mensen toe. Normaal hangen er rondom artiesten veel mensen, nu mochten ze één begeleider meenemen", vertelt de organisator. Alleen tijdens het zingen hoefden de artiesten geen mondkapje te dragen.

Of de volgende editie van De Vrienden van Amstel LIVE weer via een livestream bekeken kan worden, onderzoeken de organisatoren nog. ΅We hebben nog niet geëvalueerd, maar denken wel dat een combinatie mogelijk zou zijn." De shows in januari 2022 zijn allemaal al uitverkocht, aangezien de kaarten van de geannuleerde afgelopen editie dan nog geldig zijn. "Maar we kijken of we nog iets kunnen organiseren, ik sluit extra shows in het najaar niet uit", zegt Hofman.