Locatelli leidt Italië met twee treffers naar achtste finale EK

ROME (ANP) - Italië heeft zich al na twee groepsduels verzekerd van een plek in de achtste finales van het EK. De ploeg van bondscoach Roberto Mancini maakte in Rome ook tegen Zwitserland indruk. De titelkandidaat, die eerder Turkije met 3-0 oprolde, dicteerde het spel en zegevierde opnieuw met 3-0. De 23-jarige middenvelder Manuel Locatelli (Sassuolo) scoorde twee keer.

Italië, nu al in 29 duels op rij ongeslagen, ging vanaf de aftrap in een hoog tempo op jacht naar de openingstreffer. Verdediger Giorgio Chiellini dacht in de 19e minuut van dichtbij de score te openen. De VAR keurde de treffer echter terecht af wegens hands bij de 36-jarige aanvoerder, die kort daarna het veld geblesseerd moest verlaten. Francesco Acerbi was zijn vervanger.

In de 26e minuut kwam Locatelli voor de eerste keer tot scoren na een slimme loopactie en goed voorbereidend werk van Domenico Berardi. Locatelli had bij Italië op het middenveld opnieuw een basisplaats, omdat Marco Verratti nog steeds niet helemaal fit is.

Subtiel tikje

Met een ruststand van 1-0 deed Italië zichzelf tekort. De thuisploeg wilde het in de eindfase allemaal net iets te mooi doen, zoals Leonardo Spinazzola, die met een subtiel tikje dacht te scoren, maar de bal voorlangs zag rollen.

Na de pauze bleef Italië met veel energie de Zwitsers opjagen. Met een doeltreffende uithaal zorgde Locatelli in de 52e minuut voor 2-0. Daarna zakte de concentratie een beetje weg bij Italië, maar dankzij doelman Gianluigi Donnarumma bleef een tegengoal uit. Ciro Immobile liet namens de 'Azzurri' eerst nog enkele kansen liggen voordat hij in de voorlaatste minuut alsnog raak schoot: 3-0.