Lockdown in Nieuw-Zeelandse stad Auckland zondag weer opgeheven

AUCKLAND (ANP) - De lockdown in de grootste stad van Nieuw-Zeeland, Auckland, wordt vanaf zondag weer opgeheven.

Premier Jacinda Ardern besloot zaterdag om een nieuwe lockdown in te voeren, omdat er een lokale coronabesmetting was bijgekomen. De nieuwe beperkingen kwamen minder dan twee weken nadat de stad ook al voor drie dagen op slot ging.

Ardern zei dat er een nieuwe besmetting was bevestigd die geen verband hield met andere positieve gevallen in de afgelopen twee weken. Al leken ze allemaal wel terug te herleiden naar een school in het zuiden van de stad. De ongeveer 1,7 miljoen inwoners van de stad moesten thuisblijven en mochten alleen op pad voor essentiële boodschappen of werk.

Scholen en niet-essentiële winkels moesten de deuren sluiten en de toegang tot en vanuit Auckland werd beperkt. Voor de rest van het land gelden ook beperkingen, maar die zijn minder vergaand. Zo gelden er limieten voor het aantal mensen dat aanwezig mag zijn tijdens openbare bijeenkomsten.

Sinds de nieuwe lockdown zijn nog twee lokale coronabesmettingen vastgesteld, maar de afgelopen vijf dagen zijn er geen nieuwe gevallen meer bijgekomen. Om die reden wordt de nieuwe lockdown niet verlengd.

Nieuw-Zeeland kende tot de recente besmettingen al maanden geen lokale virusgevallen en werd gezien als een van de landen die het longvirus zeer succesvol wist te bestrijden met zeer strenge maatregelen. Door haar internationale grenzen vroegtijdig te sluiten, heeft de eilandstaat het virus in een vroeg stadium van de pandemie vrijwel uitgeroeid.

In het land zijn in totaal zo'n 2000 mensen besmet geraakt met het coronavirus en stierven er 26 mensen aan Covid-19.