Lockdown Nieuw-Zeeland eindigt pas als 90 procent is gevaccineerd

WELLINGTON (ANP) - De lockdown die momenteel van kracht is in delen van Nieuw-Zeeland eindigt pas als 90 procent van de inwoners volledig gevaccineerd is. Premier Jacinda Ardern maakte vrijdag (lokale tijd) bekend dat de huidige waarschuwingsniveaus vervangen worden door een nieuw soort stoplichtsysteem.

Momenteel is ruim 68 procent van de Nieuw-Zeelanders volledig gevaccineerd, 86 procent heeft één prik gehad. Alleen in regio's waar meer dan 90 procent volledig gevaccineerd is wordt het nieuwe stoplichtsysteem ingevoerd en eindigt de lockdown. "Volledig gevaccineerd kunnen dan weer samenkomen met vrienden en familie en naar bars en restaurants gaan", aldus Ardern.

Als de premier er inderdaad in slaagt 90 procent van de bevolking een prik te laten halen is Nieuw-Zeeland een van de meest gevaccineerde landen ter wereld. "We vinden zo een evenwicht tussen heropenen en het veilig houden van onze bevolking", vertelde Ardern.

Sinds het begin van de pandemie wist Nieuw-Zeeland het coronavirus succesvol te elimineren, waardoor er slechts 28 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Een recente uitbraak met de Delta-variant van het virus kregen de autoriteiten echter niet onder controle en miljoenenstad Auckland en enkele naburige regio's bevinden zich inmiddels al ruim twee maanden in lockdown.

Vanuit de oppositie en de bevolking wordt de druk om de maatregelen te versoepelen en de landsgrenzen te openen alsmaar groter. Op een reisbubbel met Australië na, die eerder dit jaar enkele maanden standhield, is Nieuw-Zeeland al anderhalf jaar hermetisch afgesloten van de rest van de wereld. Alleen staatsburgers en buitenlanders met een geldig visum mogen naar Nieuw-Zeeland reizen, zij moeten bij aankomst twee weken in hotelquarantaine.