Londen eist uitleg Franse ambassadeur over visserijruzie

LONDEN (ANP) - De Britse regering heeft de Franse ambassadeur in Londen om uitleg gevraagd over de escalerende ruzie over visserijrechten na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. In de nacht van woensdag op donderdag werd een Engelse vissersboot opgebracht door de Franse kustwacht en Parijs dreigt vanaf 2 november met sancties tegen de Britten onder meer in havens aan het Kanaal waar Britse goederen aankomen. De Engelse vissersboot zou op basis van het vergunningenstelsel niet in Franse wateren mogen vissen. De Britten bestrijden dat.

Londen begrijpt niet waarom de vissersboot is opgebracht en is woedend. In de diplomatie wordt dan de ambassadeur van het land dat op dat moment als de boosdoener geldt op het matje geroepen. Het is een formaliteit, maar de stap is doorgaans niet gebruikelijk tussen landen die goede betrekkingen hebben.

De Britse regering vindt de voorgenomen acties van de Fransen volkomen onterecht en in strijd met handelsafspraken en het internationaal recht. De agressieve taal van de Franse bewindslieden helpt ook niet om het probleem op te lossen, aldus de Britten. "De Britse regering heeft 98 procent van de verzoeken van vissersboten uit de Europese Unie om in Britse wateren te vissen ingewilligd", aldus een verklaring van de Britse overheid. De kwestie wordt bemoeilijkt omdat vlak voor de Franse kust de Britse Kanaaleilanden liggen die zich door de Franse houding bedreigd voelen.