Londen: Rusland kan mogelijk niet aan alle wapenexporten voldoen

LONDEN (ANP/DPA) - De export van Russisch wapentuig kan met problemen te maken krijgen door de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties tegen Rusland. Volgens een rapport van de Britse geheime dienst is Rusland mogelijk niet in staat om aan alle exportorders voor pantservoertuigen te voldoen.

Het Russische leger heeft namelijk grote behoefte aan tanks en andere pantservoertuigen voor de oorlog in Oekraïne vanwege de grote verliezen van militair materieel. De Britse geheime dienst zegt bijvoorbeeld dat Belarus onlangs details heeft vrijgegeven over de ontwikkeling van een in eigen land gebouwde tank. Eerder zou die opdracht zijn toegekend aan het Russische staatsbedrijf UralVagonZavod.

De Britten zeggen ook dat de reputatie van de Russische wapenindustrie schade heeft opgelopen door de oorlog in Oekraïne en de zware verliezen die zijn geleden. "De geloofwaardigheid van veel van hun wapensystemen zal door de zwakke prestaties van de Russische strijdkrachten in de Oekraïense oorlog worden ondermijnd", aldus de inlichtingendienst.

Het Verenigd Koninkrijk komt regelmatig met rapporten over het verloop van de oorlog in Oekraïne. Moskou spreekt over een campagne van desinformatie door Londen.