‘Loonkloof bij MKB-bedrijven minder extreem’

DOORN (ANP) - De loonkloof tussen de directeur en de gemiddelde werknemer in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) is minder extreem dan bij grote beursgenoteerde bedrijven. Dat zegt de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD), na eigen onderzoek onder haar leden.

Een doorsnee directeur in het midden- en kleinbedrijf verdient 3,7 maal het salaris van een gemiddelde medewerker, toont het onderzoek. Dat komt neer op een gemiddeld salaris van 139.000 euro vorig jaar. Met een bonus erbij, die ruim een derde van de ondervraagden kreeg, telde de gemiddelde beloning op tot 166.000 euro per jaar op. De meerderheid van topbestuurders geeft aan tevreden te zijn met hun beloning, terwijl een kwart het "te bescheiden" vindt.

"Ik ben blij dat uit dit onderzoek blijkt dat de gemiddelde topman- of vrouw geen zakkenvuller is", aldus directeur Gerard van Vliet van de NCD. Dat laat volgens hem zien dat beloningen zoals die van de Heineken-topman, die tot 300 keer zo veel zou verdienen als een gemiddelde medewerker "extreme uitzonderingen" zijn.