Loting voor WK voetbal in Qatar op 1 april

ZÜRICH (ANP/DPA) - De loting voor het WK voetbal van eind volgend jaar in Qatar vindt plaats op vrijdag 1 april, een dag na het congres van de mondiale voetbalfederatie FIFA in Doha. Bij de loting worden de deelnemende landen verdeeld over acht groepen van vier.

Ten tijde van de loting zijn nog niet alle 32 deelnemers bekend. Zo vindt in de zomer van volgend jaar nog een intercontinentale play-off plaats. Volgens het Duitse persbureau DPA gaat de FIFA bij de loting de potten indelen op basis van de wereldranglijst. Nederland neemt daarop nu de elfde plaats in.

Qatar doet als gastland automatisch mee aan het WK. Duitsland en Denemarken kwalificeerden zich onlangs als eerste Europese landen voor het eindtoernooi, dat vanwege de hoge temperaturen in de zomer in Qatar is verplaatst naar de maanden november en december.

Het Nederlands elftal koerst ook af op rechtstreekse kwalificatie voor het WK. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal gaat aan kop in groep G. Volgende maand zijn de laatste groepswedstrijden, tegen Montenegro (13 november in Podgorica) en Noorwegen (16 november in Rotterdam). Oranje heeft 2 punten voorsprong op de Noren en 4 punten op Turkije.