Lotte Velvet wint AKF Sonneveldprijs 2020

Lotte Velvet heeft maandagavond tijdens de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival de jury- en de publieksprijs gewonnen voor haar programma Ondergrond. In Theater Bellevue ontving zij de AKF Sonneveldprijs 2020 uit handen van juryvoorzitter Yassine Boussaid. De jury noemt Velvet "een opvallende theaterpersoonlijkheid met veel potentie".

Volgens de jury toont Lotte Velvet het publiek "een waaier aan personages" in een voorstelling die gaat over de grote problemen van deze tijd.

De finale om de AKF Sonneveldprijs, die dit jaar voor de 33e keer is uitgereikt, werd verschillende keren uitgesteld vanwege de maatregelen rond het coronavirus. In plaats van in de Kleine Komedie en het DeLaMar Theater stonden de artiesten in de kleine zaal van Theater Bellevue voor een publiek van dertig mensen.

Eerdere winnaars zijn onder meer Maarten van Roozendaal, Pieter Derks, Van der Laan en Woe, Thomas Acda, De Vliegende Panters en Stefano Keizers. Vorig jaar ging de AKF Sonneveldprijs naar Rosa da Silva. De prijs is vernoemd naar zanger en cabaretier Wim Sonneveld (1917-1974).

Luan Buleshkaj werd met zijn voorstelling Leeuwenkind winnaar van de Shaffy Cheque, een aanmoedigingsprijs die beschikbaar wordt gesteld door het Ramses Shaffy Fonds.