Luchtmobiele brigade onder Duits commando

SCHAARSBERGEN (ANP) - De Luchtmobiele Brigade gaat donderdag op in een Duitse legereenheid. Deze Division Schnelle Kräfte (DSK) telt 11.600 militairen, onder wie 2100 Nederlanders, en wordt geleid door een Duitse commandant. Zijn plaatsvervanger is een Nederlander.

Volgens Defensie vormt de oprichting van de geïntegreerde eenheid, die mede is ingegeven door bezuinigingen, een belangrijke mijlpaal van de militaire samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Uiterlijk in 2018 moet de DSK zijn uitgegroeid tot een troepenmacht die snel inzetbaar is in de hele wereld als beide landen het daarmee eens zijn.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en haar Duitse collega Ursula von der Leyen zijn donderdagmiddag samen met Nederlandse en Duitse parlementariërs bij de oprichtingsceremonie in de Duitse stad Stadtallendorf, waar het hoofdkwartier van de DSK is gevestigd. In de ochtend zijn de bewindsvrouwen eerst in Schaarsbergen, waar een deel van de 11e Luchtmobiele Brigade is gelegerd. In aanwezigheid van de rode baretten van deze elite-gevechtseenheid van de landmacht zullen de ministers een document ondertekenen.

De Nederlandse DSK-militairen blijven hun kazernes in Schaarsbergen en Assen gebruiken. De Nederlandse en Duitse militairen worden de komende jaren gezamenlijk opgeleid en getraind. Hoewel ze onder Duits commando staan, heeft Nederland altijd het laatste woord als ze zouden worden ingezet tijdens een operatie. In de staf van de eenheid zitten tien Nederlanders.

0 Reacties Doe mee met de discussie →


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *