Luchtvaart: procedures niet gevolgd in krimpbesluit Schiphol

HAARLEM (ANP) - De Staat heeft niet de juiste procedures doorlopen om het aantal vluchten op Schiphol naar beneden te brengen. Dat stellen de advocaten van KLM en verschillende andere maatschappijen in de rechtbank van Haarlem dinsdag. De Staat moet daar in een kort geding uitleg geven over het verlagen van het jaarlijks aantal vluchten van 500.000 naar 460.000.

Centraal in het pleidooi van de advocaten die de luchtvaartmaatschappijen bijstaan, is het ontbreken van een zogeheten wettelijk verplichte ‘balanced approach’. Die schrijft voor dat eerst een doel moet worden geformuleerd voor het terugdringen van de geluidshinder van Schiphol. Hieruit komen vervolgens een aantal maatregelen voor de middellange en lange termijn. Zijn die maatregelen onvoldoende, dan pas mag worden gedacht aan capaciteitsreductie. Die procedure had op 1 november vorig jaar moeten zijn afgerond, maar dat is niet gebeurd.

Daarbij lijkt Schiphol voor het komende winterseizoen al rekening te houden met 460.000 vluchten, een besluit dat is genomen voordat de verplichte procedures zijn doorlopen, aldus de advocaten. Medio april moet de slotcoördinator van de luchthaven het aantal slots rond hebben op basis van de capaciteit van de luchthaven. Haast is dus geboden, vandaar dat KLM geen andere oplossing zag dat de Staat met een kort geding voor de rechter te brengen. De luchtvaartmaatschappijen hebben naar eigen zeggen geprobeerd een gesprek te krijgen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, echter zonder resultaat.