Ludgardo S. ontkent betrokkenheid moordaanslag Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - Ludgardo S. ontkent dat hij betrokken is bij de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De 34-jarige S. verscheen vrijdag voor het eerst in de rechtbank in Amsterdam in het megaproces rondom de moord op de misdaadverslaggever. S. werd eind januari aangehouden in Tilburg. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van uitlokking van de moord met terroristisch oogmerk en deelname aan de criminele organisatie die zich heeft beziggehouden met de moord op De Vries.

Volgens justitie heeft S. de twee mannen aangestuurd die gefilmd zouden hebben na de aanslag. Gelijk nadat Peter R. de Vries werd neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat gingen beelden van de zwaargewonde De Vries massaal rond op sociale media.

Ook zou S. voorafgaand aan de aanslag verkenningen hebben uitgevoerd rondom de studio van RTL Boulevard samen met twee medeverdachten. Het OM denkt dat te kunnen bewijzen met camerabeelden waarop S. te zien zou zijn, opgenomen gesprekken waarin hij over de aanslag zou praten en zoektermen op zijn telefoon. Zo zou gezocht zijn op "RTL Boulevard adres" en "wat speelt er tussen Peter en de kroongetuige?".

Verdachte niet aan het woord

S. kwam zelf vrijdagmorgen niet aan het woord. Bij monde van zijn advocaat ontkende hij de beschuldigingen. "Cliënt bestrijdt met klem dat hij betrokkenheid had bij aanslag op De Vries", aldus zijn advocaat.

De Vries (64) werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later. De twee mannen die de moordaanslag zouden hebben uitgevoerd, Kamil E. (37) en Delano G. (23), werden vrijwel direct daarna gepakt. Tegen hen is in een eerder stadium al een levenslange gevangenisstraf geëist, maar dat onderzoek werd heropend nadat het OM met een nieuwe getuige op de proppen was gekomen.

Nieuwe aanhouding op korte termijn

Het OM maakte vrijdag op de inleidende zitting bekend dat het 'op korte termijn' een nieuwe aanhouding verwacht in de moordzaak van Peter R. de Vries. Daarmee zou het aantal verdachten in deze zaak op negen uitkomen.