‘Lufthansa wil buffers met 3 miljard euro versterken’

FRANKFURT (ANP) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa werkt samen met banken aan een plan om 3 miljard euro aan kapitaal op te halen. Bronnen zeggen tegen persbureau Bloomberg dat versterking van het eigen vermogen nodig is om eerder verleende kredieten door de Duitse staat terug te betalen.

Tijd en omvang van het pakket zal afhankelijk zijn van marktomstandigheden. De verwachting is dat de kapitaalverhoging nog voor de zomer kan plaatsvinden. Een woordvoerder van Lufthansa weigerde commentaar.

Europa's grootste luchtvaartmaatschappij kreeg vorig jaar een financiële injectie van 9 miljard euro van Duitsland. Dat gebeurde omdat de coronacrisis een einde maakte aan de aanhoudende groei van de luchtvaartsector.

Mogelijke kapitaalverhoging

De nieuwe financiering zou genoeg geld moeten opleveren om een belang met een waarde van 5,5 miljard euro, in handen van de Duitse staat, terug te betalen. Zolang die rekening niet is afgelost kan Lufthansa zich niet mengen op de markt voor overnames en fusies. Ook bestuurdersbeloningen zijn tot die tijd afgetopt.

Naast Lufthansa maken ook Swiss, Brussels Airlines en Austrian Airlines onderdeel uit van de luchtvaartgroep. Aandeelhouders gaven vorige week toestemming voor een mogelijke kapitaalverhoging van 5,5 miljard euro. Lufthansa had eerder gezegd dat het niet het volledige beschikbare bedrag zou gebruiken. In plaats daarvan zei het bedrijf te streven naar de "kleinst mogelijke" verhoging.