Luis Enrique gaat met Spanje voor winst in ‘poule des doods’ WK

AL KHOR (ANP) - Spanje heeft in de laatste groepswedstrijd op het WK voetbal in Qatar aan een gelijkspel genoeg om door te gaan, maar bondscoach Luis Enrique wil dat zijn ploeg tegen Japan 'gewoon' voor de winst gaat. "Want ons doel is om eerste te worden in de poule", zei Luis Enrique na het gelijkspel tegen Duitsland (1-1).

De Spaanse voetballers verspeelden in het Al Bayt-stadion in de slotfase een voorsprong van 1-0. De Duitse invaller Niclas Füllkrug schoot in de 83e minuut de gelijkmaker binnen, waardoor de strijd in groep C om de eerste twee plaatsen nog helemaal open ligt. Spanje, dat met 4 punten aan kop gaat, neemt het donderdag op tegen Japan. De Japanners hebben 3 punten, net als Costa Rica dat de poulefase afsluit tegen Duitsland (1 punt).

"Het is teleurstellend dat we een voorsprong uit handen gaven, maar we hadden de wedstrijd ook nog zomaar kunnen verliezen. Na twee wedstrijden staan we bovenaan in wat door iedereen na de loting de 'poule des doods' werd genoemd. Dat is positief", aldus Luis Enrique.

Voor de 52-jarige bondscoach was het een speciale dag. Zijn dochter Xana, die ruim drie jaar geleden overleed aan de gevolgen van botkanker, zou zondag haar 13e verjaardag hebben gevierd. Luis Enrique zette op Instagram een filmpje voor haar. "Vandaag spelen we niet alleen tegen Duitsland. Het is ook een heel bijzondere dag omdat 'Xanita' 13 jaar zou zijn geworden. Mijn liefste, waar je ook bent: heel veel kusjes en ik wens je een heel mooie dag", zegt de bondscoach in het filmpje, terwijl hij op een racefiets zit.