Lukaku wil topberaad over betere bestrijding racisme in voetbal

LONDEN (ANP) - Chelsea-spits Romelu Lukaku vindt dat de voetbalwereld krachtiger moet optreden tegen racisme. Hij zet bijvoorbeeld vraagtekens bij het effect van spelers die voor wedstrijden in de Premier League op hun knie gaan zitten als protest tegen racisme. Hij roept topspelers op om ook aan tafel te gaan zitten met onder anderen de bazen van socialmediabedrijven om het probleem van racisme op hun platforms aan te pakken.

Marcos Alonso, Lukaku's teamgenoot bij Chelsea, zei deze week dat hij niet meer zal knielen, maar in plaats daarvan te gaan staan en te wijzen op het "No To Racism" embleem op zijn shirt. Vorig seizoen stopte Crystal Palace-spits Wilfried Zaha al met knielen. Hij noemde het "vernederend" en koos ervoor om te gaan staan.

De Belgische aanvaller zegt begrip daarvoor te hebben en wijst op het aanhoudende onlineracisme tegen zwarte spelers. "Ik denk dat we sterkere standpunten kunnen innemen. Ja, we knielen, en uiteindelijk klapt iedereen, maar soms zie je na de wedstrijd weer een belediging", aldus Lukaku tegen CNN Sport.

"De aanvoerders van elk team, en vier of vijf spelers, zoals de grote persoonlijkheden van elk team, zouden een vergadering moeten hebben met de CEO's van Instagram en overheden en de voetbalbonden. We zouden gewoon rond de tafel moeten gaan zitten en er een grote vergadering over spreken. Als je iets wilt stoppen, kun je het echt doen", aldus Lukaku.