Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway uitblinker op beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was dinsdag een uitblinker op de aandelenbeurs in Amsterdam en met afstand de sterkste stijger in de AEX-index. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl gaf het startsein voor het cijferseizoen op het Damrak en bleef in het eerste kwartaal profiteren van de lockdownmaatregelen. Verder verwerkten beleggers het nieuws dat de Europese uitrol van het coronavaccin van farmaceut Janssen wordt vertraagd vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het krijgen toegediend.

Just Eat Takeaway ging aan kop bij de hoofdfondsen met een winst van 6,7 procent. Het bedrijf zag het aantal bestellingen in het eerste kwartaal met bijna 80 procent groeien. Topman Jitse Groen sprak van een "zeer sterk" begin van het jaar. Omdat in veel landen de horeca vanwege het coronavirus noodgedwongen gesloten is, worden veel meer maaltijden besteld.

De AEX sloot met een plusje van 0,2 procent op 708,60 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 1039,07 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,3 procent. Londen bleef vrijwel onveranderd.

Chipbedrijven winnen, Philips vlak

De chipbedrijven ASMI, ASML en Besi dikten tot 1,8 procent aan op Beursplein 5, geholpen door verhoogde verwachtingen van de Amerikaanse chipmaker Nvidia. Philips was vlak. Het zorgtechnologiebedrijf heeft weer een patentzaak die het had aangespannen tegen navigatiebedrijf Garmin en smartwatchmaker Fitbit verloren.

In de MidKap stond laadpalenfabrikant Alfen bovenaan met een koersstijging van 3,3 procent. Grootste daler bij de middelgrote fondsen was Fagron met een min van ruim 5 procent. De toeleverancier aan apotheken boekte afgelopen kwartaal flink minder omzet. Vooral in Europa stond de omzet onder druk door het uitstellen van reguliere zorg door ziekenhuizen als gevolg van corona.

Air France-KLM daalde 5 procent in de MidKap. China Eastern Airlines koopt net als de Franse overheid extra aandelen in van de luchtvaartcombinatie. De Chinezen maken gebruik van de grote aandelenuitgifte van het Frans-Nederlandse concern die moet helpen om de luchtvaartonderneming door de crisis te loodsen. Daarnaast schrapt Frankrijk alle vluchten van en naar Brazilië vanwege de nieuwe en zeer besmettelijke variant van het coronavirus in het Zuid-Amerikaanse land.

De euro noteerde 1,1895 dollar, tegen 1,1909 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 60,38 dollar. Brentolie klom 1,1 procent in prijs tot 63,95 dollar per vat.