Maan recenter vulkanisch actief dan gedacht

BEIJING (ANP/AFP) - De maan was recenter vulkanisch actief dan voorheen werd gedacht, zeggen Chinese onderzoekers nadat ze een jaar lang vulkanisch gesteente van de maan hebben bestudeerd. De uitkomsten zijn in drie artikelen in wetenschapstijdschrift Nature gepubliceerd.

De Chinese onderzoekers zeggen dat de maan 2,03 miljard jaar geleden nog vulkanisch actief was. Amerikaanse en Russische onderzoekers stelden deze datum eerder op 2,8 miljard jaar geleden. De Chinese stenen zijn 900 miljoen jaar jonger dan de stenen die Russische en Amerikaanse ruimtemissies eerder ophaalden.

"Uit onze analyse blijkt dat de binnenkant van de maan ongeveer 2 miljard jaar geleden nog aan het evolueren was", aldus de Chinese onderzoekers. Het onderzoek helpt de wetenschappers inzicht te krijgen over de ontwikkeling van de maan. "Hoe heeft de maan zo lang vulkanische activiteit gehad? We dachten altijd dat de warmte snel vervloog omdat de maan zo klein is."

Maanstenen

Een Chinese maanlander haalde vorig jaar 2 kilo maanstenen naar de aarde. Het materiaal werd op een plek verzameld waar nog niet eerder ruimtemissies waren geweest, de zogeheten Oceanus Procellarum. De plek werd uitgekozen omdat de onderzoekers dachten dat die recenter was ontstaan dan andere delen van de maan.

China liet vorig jaar ook een toestel landen op de donkere kant van de maan. Dat heeft geen enkel land eerder gedaan.