Macy Gray wil nieuwe Amerikaanse vlag

De Amerikaanse vlag staat niet langer voor democratie en vrijheid. Dat stelt Macy Gray in een essay waarin ze pleit voor een nieuwe, aangepaste vlag voor de Verenigde Staten.

De zangeres schreef het stuk voor Juneteenth, de nieuwe Amerikaanse feestdag waarop de afschaffing van slavernij wordt gevierd. Ze stelt daarin dat de omstreden Confederatievlag steeds minder vaak wordt gebruikt door rechts-extremisten en zij nu, zoals bij de bestorming van het Capitool in januari, de Amerikaanse vlag gebruiken. "De boodschap is duidelijk: de Amerikaanse vlag is de opvolger van de Confederatievlag."

Gray richt zich tot president Biden, vice-president Harris en de leden van het Congres. "De Amerikaanse vlag is gegijzeld als een uiting voor een specifiek gedachtegoed", zegt ze tegen hen. "Mensen die daarin geloven, mogen hem hebben. Net als de Confederatievlag ligt hij aan flarden. Hij is achterhaald, zaait verdeeldheid en is incorrect. De vlag staat niet meer voor democratie en vrijheid. Hij staat niet langer voor ons allemaal. Het is niet eerlijk dat we gedwongen worden deze vlag te eren. Het is tijd voor een nieuwe."

Puurheid en onschuld

De muzikante gaat in haar stuk in op de opmaak van de huidige vlag, waarop 50 sterren staan voor alle staten. Dat zouden er volgens haar 52 moeten zijn om ook DC en Puerto Rico te vertegenwoordigen. Ook stelt ze dat de witte strepen in de vlag die kleur niet zouden moeten hebben. "Volgens de geschiedenisboeken staan de witte strepen voor puurheid en onschuld. Amerika is geweldig. Het is prachtig. Maar puur is het niet. Het is gebroken en ligt aan diggelen."

Gray stelt voor de strepen in 'Stars and Stripes' gebroken wit te maken en in plaats van witte sterren alle huidskleuren in het land een plek te geven op de vlag.