Maker Frontberichten is Journalist van het Jaar 2020

Documentairemaker Geertjan Lassche is uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2020, vanwege zijn programma Frontberichten. Dat is een verzameling amateurfilmpjes van Nederlanders die de coronacrisis bestrijden. Artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en leraren filmden hun dagelijkse werkzaamheden en Lassche monteerde de videodagboeken tot een dagelijks verslag van een kwartier, dat laat op de avond op NPO1 werd uitgezonden door BNNVARA. Er waren 53 afleveringen te zien. Ook maakte hij een compilatie, Frontberichten - De Special.

Lassche bedacht het format kort na het uitbreken van de corona-epidemie. Via de (sociale) media riep hij mensen op hem filmpjes te sturen van hun dagelijks werk in tijden van corona. "Geen gezagsdragers, geen instanties, alleen de rauwe verhalen van het front", zei hij daar zelf over tegen de Stentor.

"Lassche bracht Nederland in 53 afleveringen aan het bed van doodzieke coronapatiënten op de momenten dat zelfs familie er niet bij mocht zijn", aldus de jury. "De prijs is voor hem, en daarmee impliciet ook voor de zorgmedewerkers die hun vlogs instuurden", staat in het juryrapport. "Gezamenlijk lieten zij zien wat de meerwaarde van journalistiek is. Daar komen waar de crisis echt plaatsvindt, waar de strijd wordt gestreden, waar we kennis van moeten nemen om de situatie goed te kunnen inschatten. Frontberichten is een op-en-top journalistiek programma dat in crisistijd van een groot nadeel - de journalist kon er niet bij zijn - een voordeel wist te maken."

De documentairemaker werd donderdagmiddag gehuldigd in de Centrale Bibliotheek Den Haag. Hij kreeg het beeldje dat bij de prijs hoort uit handen van demissionair minister Arie Slob (Media). Vanwege corona mocht er geen publiek bij de uitreiking zijn, wel was er een livestream.

De Journalist van het Jaar wordt sinds 2006 gekozen door een jury van het mediavakblad Villamedia. Vorig jaar ging de prijs naar de onthullers van de toeslagenaffaire, Pieter Klein van RTL Nieuws en Jan Kleinnijenhuis van Trouw. Villamedia kiest sinds 2006 jaarlijks de Journalist van het Jaar.