Maker Frontberichten: waardig einde van de serie

Zorgverleners, huisartsen, schoonmakers en politieagenten in de frontlinie van de coronacrisis deelden de afgelopen weken hun verhalen in Frontberichten. Het tv-programma dat door middel van vlogs de crisis in beeld bracht, komt ten einde. De laatste aflevering is zondagavond.

"De crisis is weliswaar nog niet voorbij, maar we zijn wel in een andere fase beland. We kunnen er nu in waardigheid een punt achter zetten", vertelt documentairemaker Geertjan Lassche aan BuzzE.

Vooral de vlog van een verpleegkundige uit een verpleeghuis in Nunspeet maakte erg veel indruk op de documentairemaker. Hij nam de kijker een nacht mee in het verpleeghuis, waar veel mensen overleden. "Dat brachten we al toen het land nog volop bezig was met de IC's. Wij zagen toen al: volgens mij is er een stille ramp aan de gang in verpleeghuizen", zegt Lassche. "Het is zo onmenselijk dat we ouderen alleen hebben laten overlijden."

Rollercoaster

De ene dag kreeg de redactie meer vlogs ingestuurd dan andere dagen. "Maar over de gehele linie was het een spannende rollercoaster. Het is een memorabel hoofdstuk in mijn tv-carrière."

Frontberichten groeide in de afgelopen maanden uit tot een hit op televisie. Het BNNVARA-programma ging eind maart van start en trok aanvankelijk gemiddeld een miljoen kijkers. De laatste weken, waarin Frontberichten verhuisde van elke doordeweekse avond naar het weekend, trokken de vlogs zo'n half miljoen kijkers. Het programma is genomineerd voor de prestigieuze Zilveren Nipkowschijf.

De kracht van het programma is volgens Lassche de authenticiteit. "We konden als tv-crew natuurlijk niet die ziekenhuizen in. Dat hebben we omgezet in iets krachtigs: de zorgverleners zelf verslag laten doen." Mocht er een zogenoemde 'tweede golf' komen, dan komt er waarschijnlijk ook een vervolg op de serie. "Dan zullen we als tv-makers zeker onze verantwoordelijkheid nemen."