Makers Big Brother gaan terug naar oerversie reality

Veertien jaar na het laatste seizoen van Big Brother keert het iconische programma terug op de buis. De nieuwe reeks gaat weer terug naar de basis, zoals die in 1999 werd gelegd. "We gaan terug naar de oerversie van de reality", zegt de Vlaamse presentator Peter Van de Veire tegen het ANP.

Het aloude Big Brother-motto ‘back to basic’ is ook prima van toepassing op het nieuwe seizoen. "We gaan ons vasthouden aan wat ooit het sterke basisformat was", legt gedelegeerd producent Jeroen Compeer van EndemolShine uit. "Dus geen arm en rijk-gedeelte of andere extra elementen, maar echt terug naar de basis. Dat is de kracht van Big Brother."

Peter, die het programma presenteert samen met Geraldine Kemper, denkt dat de nieuwe reeks vooral de jeugd zal aanspreken. Zij maakten de eerste edities immers niet bewust mee. "Mijn dochter van 21 is heel nieuwsgierig. Reality met gewone mensen: wat gaan die dan doen? Ex on the Beach, Love Island of Temptation Island hebben ze allemaal gezien. Daarin zijn alle excessen getoond en nu gaan we terug naar het gewone."

Plottwists

"Er zijn geen opdrachten zoals die en die moeten met elkaar in bed geraken of elkaars lief afpakken", vervolgt Peter. "Er zijn straks gewoon twee mensen die ruzie maken of verliefd worden. Dat gaat veel herkenbaarder zijn. Alles is realistisch en komt dichtbij. Dat wordt de kracht van Big Brother."

De basis blijft dus hetzelfde: de kandidaten, vier Nederlanders en vier Belgen die elkaar niet kennen, worden 100 dagen lang opgesloten in een huis terwijl ze 24 uur per dag worden gevolgd door camera’s. Natuurlijk komen er wel "een aantal plottwists", maar die houden de makers nog grotendeels geheim.

Huismeester

Wel is duidelijk dat de kandidaten opdrachten moeten uitvoeren om een zo hoog mogelijk eindbedrag van maximaal 100.000 euro bij elkaar te spelen. Ook wordt er een huismeester - die zodoende meer macht in het huis heeft - aangesteld, worden ‘geheimen’ belangrijk en krijgt de kijker ook een bepaalde mate van invloed. "Vroeger keek je naar mensen die een beetje aan het babbelen waren en er bewogen wat lakens", schetst Peter. "Nu gaan er meer dingen spelen", belooft hij.

Met 100 camera’s in het huis en 25 in de tuin zal geen moment de kijker ontgaan. Compeer zegt dat er nu technisch veel meer mogelijk is met allerlei bewegende camera’s. "Daardoor wordt het beeld dramatischer en meer realistisch. Daar zijn we wel trots op. De vergelijking met een dramaserie is misschien te groot, maar we kunnen het beeldtechnisch veel spannender maken."

RTL begint het nieuwe seizoen van Big Brother, een samenwerking met het Belgische VIER, op 4 januari. De eerste aflevering wordt uitgezonden op zowel RTL 4 als RTL 5.