Makkelie eerste arbiter, Stekelenburg oudste speler op uniek EK

AMSTERDAM (ANP) - Met een ongetwijfeld snerpend fluitsignaal laat Danny Makkelie vrijdag het EK voetbal van start gaan. De Nederlandse arbiter mag het openingsduel tussen Turkije en Italië in Rome leiden. Het toernooi begint vanwege corona een jaar later dan gepland en heeft allerlei regels en beperkingen. Maar de UEFA ziet voldoende kansen om van de 60e verjaardag van de Europese titelstrijd een feest om nooit meer te vergeten te maken.

Het EK jubileert met een eindronde in elf verschillende landen en steden. Is dat wel zo handig in tijden van corona en reisbeperkingen? Eigenlijk niet, maar de oude UEFA-baas Michel Platini presenteerde het nieuwe format al in 2012, toen corona alleen nog maar bekendheid genoot als Mexicaans biertje.

Veel landenploegen genieten thuisvoordeel in de huidige opzet van het toernooi. Het Nederlands elftal speelt alle drie de groepswedstrijden van het EK in de Johan Cruijff ArenA, voor 16.000 negatief geteste toeschouwers. Engeland kan Europees kampioen worden na zes optredens in Londen en slechts een duel in Rome. Dat komt omdat de halve finales en de eindstrijd op Wembley worden afgewerkt.

Record

Portugal verdedigt de Europese titel. Cristiano Ronaldo, de grote vedette van de titelverdediger, kan weer een record breken. Hij speelde al de meeste EK-duels, 21 in totaal. Ronaldo mag zich na een doelpunt ook topscorer van alle EK's noemen. Nu moet hij die titel met negen treffers nog delen met Platini.

Duitsland en Spanje wisten het EK al driemaal te winnen. Noord-Macedonië en Finland zijn er voor het eerst bij op een Europese eindronde. Wales bereikte vijf jaar geleden de halve finales als debutant. De toenmalige Sovjet-Unie (1960), Spanje (1964) en Italië (1968) sloten hun eerste EK af met de titel.

Oudste speler

Maarten Stekelenburg is de oudste speler van het toernooi. De 38-jarige doelman van Ajax maakte op het EK van 2004 al deel uit van de selectie van Oranje, dat voor de tiende keer aan een Europese eindronde gaat deelnemen. De Europees kampioen van 1988 heeft met een gemiddelde leeftijd van 27,3 jaar niet de oudste selectie. Zweden (29,2) en België (29,1) gaan met meer ervaren spelers naar het EK. Turkije heeft met een gemiddelde leeftijd van 24,9 de jongste ploeg van de Europese eindronde.

Het Nederlands elftal begint voor het eerst met twee tieners aan het EK. De Poolse middenvelder Kacper Kozlowski is echter jonger dan Ryan Gravenberch en Jurriën Timber, de twee 19-jarige spelers van Ajax. De jongste speler op de Europese eindronde viert in oktober zijn 18e verjaardag.