Malen doet De Jong bij PSV voorzichtig vergeten

EINDHOVEN (ANP) - PSV zonder Luuk de Jong was voor veel supporters maar moeilijk voor te stellen. Op de spits kon je in voetballend opzicht van alles aanmerken, maar hij was in de meeste van de vijf seizoenen die hij in Eindhoven voetbalde van onschatbare waarde. Met de doorbraak van Donyell Malen als centrale aanvaller wordt De Jong langzaamaan vergeten in Eindhoven.

Voor trainer Mark van Bommel was de keuze snel gemaakt. Hoewel de nu 20-jarige Malen vorig seizoen nog vaak invaller was en als buitenspeler voetbalde, kreeg hij vanaf het begin van het nieuwe seizoen het vertrouwen als centrale aanvaller. Ook nam hij rugnummer 9 over van De Jong, die in vijf jaar tijd in de competitie 94 doelpunten noteerde (20, 26, 8, 12 en 28).

Met de beweeglijke Malen als centrale aanvaller, geflankeerd door eveneens rappe en behendige buitenspelers, ziet het spel van PSV er anders uit. Attractiever, vinden veel mensen. Meer voetbal over de grond in plaats van door de lucht, op zoek naar de kopsterke De Jong.

Verwijt

Malen kreeg in zijn eerste wedstrijden als spits nog het verwijt veel kansen nodig te hebben. Na de eerste weken van september is dat wel voorbij. Malen kreeg het vertrouwen van bondscoach Ronald Koeman en als invaller maakte hij in de uitwedstrijd tegen Duitsland in de EK-kwalificatie de belangrijke 2-3. Zaterdag volgden tegen Vitesse liefst vijf doelpunten van Malen, waarvan twee met zijn hoofd en twee vanuit een strafschop: 5-0.

"Ik denk dat beide momenten heel mooi zijn. Het Nederlands elftal is iets waar je als jong jongetje van droomt. Maar dit is ook heel erg mooi", zei Malen toen hij na het duel met Vitesse de wedstrijdbal mee mocht nemen. Met zes treffers voert de voormalig jeugdspeler van Ajax de topscorerslijst van de eredivisie aan. "De eerste treffer vond ik het mooist. Daar heb ik ook op getraind, dat snelle schieten."

Van Bommel zag bevestigd wat hij al dacht te weten. "Ik weet wat Donyell kan. Maar vijf keer scoren is wel uitzonderlijk."