Malen grijpt op EK bij eerste basisplaats zijn kans bij Oranje

AMSTERDAM (ANP) - Donyell Malen heeft bij zijn eerste basisplaats op het Europees kampioenschap voetbal een prima indruk achtergelaten. De snelle aanvaller mocht tegen het al uitgeschakelde Noord-Macedonië (3-0) meedoen in plaats van Wout Weghorst. Met Malen zag het aanvalsspel van Oranje er gevaarlijker en overtuigender uit dan in de vorige duels met Oekraïne (3-2) en Oostenrijk (2-0). Memphis Depay oogde ook beter en gelukkiger met Malen naast hem in plaats van Weghorst.

Natuurlijk was het voor Malen een ideaal duel om voor het eerst vanaf het begin mee te mogen doen. Noord-Macedonië is een van de zwakste landen op het toernooi en speelde nergens meer om. Maar zodra Oranje de bal veroverde, verplaatste het spel zich snel naar de andere kant van het veld. Soms via Malen, dan weer via Depay. Met de tragere Weghorst, die meer een aanspeelpunt en diepe spits is, stond Depay er de vorige duels in de omschakeling wat meer alleen voor.

Het plan van Frank de Boer pakte wat dat betreft goed uit. De bondscoach wilde meer afwisseling en beweging. "Memphis en Malen kunnen het goed met elkaar vinden. Ze kunnen op beide posities voorin spelen, ze hebben ook dezelfde opdracht. Als Memphis even op links staat, kan Malen naar de spitspositie", zei De Boer voor de aftrap.

Rollen omgedraaid

Malen liet zich al vrij snel gelden, al lukten zijn eerste acties niet direct. In de 24e minuut werd duidelijk dat Malen en Depay goed samen kunnen spelen. Na een balverovering in het eigen zestienmetergebied door Daley Blind, stak Malen het veld over. Even over de middenlijn nam Depay de bal over. Malen sprintte richting de rechterkant van het veld, kreeg de bal terug en legde 'm daarna weer breed op de doorgelopen Depay: 1-0.

Na een half uur spelen waren de rollen omgedraaid. Depay stuurde Malen de diepte in. Denzel Dumfries kon de voorzet van zijn ploeggenoot bij PSV net niet omzetten in een doelpunt.

Tweede helft

In de tweede helft liep het Nederlands elftal, dat toen ging spelen in een 4-3-3-systeem, alsnog snel verder weg. Aanvoerder Georginio Wijnaldum nam de 2-0 en 3-0 voor zijn rekening, beide keren op aangeven van Depay. Bij het derde doelpunt gaf Malen de 'voorassist', met een handig tikje naar Depay.

De Boer haalde de twee aanvallers in de 66e minuut tegelijk van het veld af. Hij leek genoeg te hebben gezien, met het oog op de achtste finale van zondag in Boedapest. Weghorst liet zich met een schot op de lat nog wel gelden.