Marathon met airconditioning mogelijk bij Zomerspelen in Qatar

DOHA (ANP) - Qatar kan zijn ingenieuze airconditioning in de voetbalstadions in de strijd gooien bij de werving van de Olympische Spelen van 2036. Zelfs de olympische marathon kan worden gelopen over een parcours dat door middel van airco's wordt gekoeld, zegt ingenieur Saud Abdulaziz Abdul Ghani, die dertien jaar werkte aan de koelsystemen in zeven van de acht stadions die tijdens het WK worden gebruikt.

Qatar heeft plannen om de Zomerspelen van 2036 naar Doha te halen en wil met het WK voetbal laten zien dat de hitte geen onoverkomelijk bezwaar hoeft te zijn. "We hebben de wereld bewezen dat we technologisch gezien de mogelijkheden hebben", zei Ghani. "We kunnen het opnieuw doen. Het is haalbaar en mogelijk."

De WK atletiek van 2019 vonden plaats in het Khalifa International-stadion, waar de airco's toen ook al voor een aangename temperatuur zorgden. De marathon werd vanwege de hitte pas na middernacht gelopen over de boulevard van Doha. Zelfs toen was het nog zo warm, dat tientallen atleten met uitdrogingsverschijnselen uitvielen.

Er zijn momenteel al straten in het oliestaatje met airconditioning en er ligt een trimbaan van 1,1 kilometer met airco in een stadspark, maar volgens ingenieur Ghani is het niet nodig om complete straten te voorzien van mechanische luchtkoeling voor de marathon. "Dat is niet nodig. Je kunt denken aan koelstations en dergelijke. Technisch gezien is alles mogelijk. Laat de Spelen maar komen en dan zullen we zien."