Marco Kroon: stempel van potloodventer zware belediging

ARNHEM (ANP) - Majoor Marco Kroon is "diep geraakt en zwaar beledigd om uitgemaakt te worden als potloodventer". Dit zei de drager van de Militaire Willems-Orde donderdag in de militaire kamer van het gerechtshof in Arnhem. Daar dient zijn hoger beroep tegen een taakstraf en een voorwaardelijke boete die hij kreeg nadat hij was betrapt op wildplassen tijdens het carnaval in maart vorig jaar in Den Bosch.

Kroon staat terecht voor wildplassen, het geven van een kopstoot aan een agent en schending van de eerbaarheid door zijn ontblote geslachtsdeel te tonen. Kroon begon de zitting bij het hof met het voorlezen van een persoonlijke verklaring. Die had hij op papier gezet "omdat ik emotioneel best aan mijn tax zit".

"Ik vind dat ik ten onrechte ben veroordeeld voor mishandeling en schennispleging", zei Kroon. Ook zei hij dat het hem spijt dat het zo is gelopen. "Ik betreur het voorval en de nasleep ten zeerste."

Kroon vindt dat hij deels de hand in eigen boezem moet steken. Hij heeft een blaasprobleem. "Ik was zeker geen voorbeeld. Ik reken zeker mezelf dingen aan. Ik had misschien nooit van huis moeten gaan, maar ik ben maar gewoon een mens. Met zwarte humor. En ik maak ook fouten."