Maria Peters weet niet of China transgender uit Dirigent knipt

Regisseur Maria Peters weet niet of transgenderacteur Scott Turner Schofield in China uit haar film De Dirigent is geknipt. Dat vertelde zij in het programma Met het oog op morgen. "Het zou kunnen, maar de film blijft ook dan overeind", stelde zij. "Ik laat het maar los."

De Dirigent vertelt het levensverhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico (Christanne de Bruijn). Zij was aan het begin van de twintigste eeuw de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die, ondanks de talloze obstakels die zij moest overwinnen, succesvol grote symfonieorkesten dirigeerde. Brico raakte in de VS bevriend met bandleider Robin Jones, de rol die Schofield vertolkt.

De speelfilm draaide twee jaar geleden in de Nederlandse bioscopen en gaat vrijdag in première in China. Het Nederlandse epos zal te zien zijn in bijna de helft van alle 12.000 Chinese zalen. Volgens producent Shooting Star krijgt elk jaar maar een beperkt aantal buitenlandse films toestemming om op de Chinese markt te gaan draaien. Ook komen veel films niet door de strenge Chinese censuur.

Peters is heel blij met het succes van de film in het buitenland. In Nederland was de ontvangst gematigd positief. Corona maakt het echter moeilijker om te genieten van de positieve reacties buiten Nederland: "We zijn in maart en april geselecteerd voor drie grote festivals in Amerika. In een normale wereld zouden we daar zeker naartoe zijn gegaan."