Marktwaarde van voetballers begint weer te stijgen

AMSTELVEEN (ANP) - De marktwaarde van Europese topvoetballers begint weer te stijgen. De honderd beste voetballers in Europa vertegenwoordigen op dit moment een gezamenlijke waarde van 7,28 miljard euro, meldt consultancybureau KPMG. Dat is een stijging van 1 procent in vergelijking met twee maanden geleden. Voor het uitbreken van het coronavirus in Europa, in februari 2020, bedroeg de totale waarde van de honderd beste Europese spelers nog 8,04 miljard euro.

De Fransman Kylian Mbappé blijft met een waarde van 189 miljoen euro de meest waardevolle voetballer. De Noor Erling Haaland van Borussia Dortmund steeg van de elfde naar de tweede plek en heeft een waarde van 131 miljoen euro. Oranje-international Memphis Depay viel ver terug en zou nog 20 miljoen euro waard zijn.

"De gemiddelde marktwaarde van een speler in de Engelse top bedraagt momenteel 20,1 miljoen euro", zegt Paul Adriani van KPMG’s Sports Analytics Practice. "Dat is bijna twee keer zoveel als de gemiddelde waarde van een speler in de Duitse Bundesliga."

Premier League

De Nederlandse Eredivisie scoort na de vijf grootste Europese competities de hoogste gemiddelde spelerswaarde, 2,8 miljoen euro. Dat is zeven keer minder dan de Premier League.

De financiële kracht van het Engelse voetbal wordt ook heel duidelijk op clubniveau, stelt KPMG. De eerste vier clubs met de hoogste gezamenlijk ploegwaarde komen uit de Premier League, waarbij Manchester City (1,1 miljard euro) en Liverpool (1 miljard euro) als enige clubs de grens van de 1 miljard overschrijden. Ze worden gevolgd door Manchester United ( 907 miljoen euro) en Chelsea (891 miljoen euro). De eerste twee clubs buiten Engeland met de hoogste ploegwaarde zijn FC Barcelona en Bayern München met respectievelijk 864 miljoen euro en 858 miljoen euro.