Marokko gaat vaccineren: distributie vaccins al begonnen

RABAT (ANP/RTR) - De Marokkaanse autoriteiten leggen de laatste hand aan de voorbereidingen voor een grootschalige vaccinatiecampagne. Die moet deze week van start gaan. Marokko wordt dan het eerste Afrikaanse land dat op grote schaal burgers gaat inenten tegen het coronavirus.

Marokkanen kunnen zich binnenkort op ongeveer 3000 locaties in hun land laten vaccineren tegen het coronavirus, zegt het hoofd van het vaccinatieprogramma. De distributie van de vaccins is al begonnen en er zijn afspraken gemaakt met medisch personeel dat zich kan laten inenten. Ook kunnen burgers zich via internet aanmelden voor een prik.

Het Noord-Afrikaanse land ontving vorige week 2 miljoen doses van een vaccin van AstraZeneca dat is geproduceerd door het Indiase Serum Institute. De Marokkaanse autoriteiten verwachten woensdag ook nog een half miljoen doses van het middel van het Chinese Sinopharm.

Twee middelen

Marokko heeft in totaal 66 miljoen doses besteld van de twee middelen. Het land zou dat anders hebben aangepakt dan sommige andere ontwikkelingslanden, die bijvoorbeeld via de Wereldgezondheidsorganisatie probeerden om vaccins te regelen. De Marokkaanse regering deed volgens een ingewijde rechtstreeks zaken met de vaccinmakers.

Marokko is zwaar getroffen door de pandemie. De economie kromp vorig jaar volgens het Internationaal Monetair Fonds met ruim 7 procent. Daardoor steeg ook de werkeloosheid. Er kwamen ook Nederlanders vast te zitten in Marokko toen de autoriteiten daar een lockdown instelden. Hun repatriëring verliep moeizaam.