Martin Koolhoven duikt in sequels en remakes

Regisseur Martin Koolhoven verdiept zich voor het tweede seizoen van De kijk van Koolhoven, dat met ingang van vrijdagavond te zien is op NPO 3, in sequels en remakes. De filmmaker was aanvankelijk niet per se fan van dergelijke films, maar kwam erachter dat er genoeg kwaliteit is verschenen.

Volgens Martin is Hollywood "in de ban" van prequels en sequels (verhalen die voor en na een bepaalde film komen) en remakes. "Het zijn er zoveel, ik werd er zelfs een beetje cynisch van", vertelt Martin aan BuzzE. Toch besloot de regisseur zijn eigen favorieten uit te zoeken en dat bleken er meer dan verwacht. "Zelfs mijn favoriete vervolgfilm - waar iedereen altijd verbaasd over is - zit er niet in. Dat is Babe 2, die film over dat varkentje."

Wel komen films als Terminator II, The Thing, Spider-Man: Into the Spider-Verse en Goldfinger voorbij. "Het was zoals altijd weer moeilijk kiezen. We hebben de afleveringen zelfs 10 minuten langer moeten maken."

Liefde

Behalve dat Martin zelf graag de "films waar hij verliefd op is" deelt met de kijkers, hoopt hij ook dat de liefde voor film meer kan worden aangewakkerd. "Dat leeft hier niet zo heel erg. Ik maak een programma waar de geschiedenis van films in wordt behandeld en dat is het enige dat aandacht besteedt aan dat onderwerp."

Toen de regisseur in de jaren 90 nog studeerde aan de filmacademie merkte hij dat Nederlanders niet massaal naar de bioscoop trokken. "We stonden toen onderaan qua bioscoopbezoek ten opzichte van andere landen." Tegenwoordig is dat wel meer. "Gelukkig staan we nu ergens middenin."

Over sequels van zijn eigen successen als Oorlogswinter of Het schnitzelparadijs is Martin minder enthousiast. "Ik heb nooit een film gemaakt met het idee dat daar een vervolg van zou komen." Voor remakes staat de regisseur iets meer open. "Het lijkt me raar als iemand precies hetzelfde gaat maken, maar als het een mooi idee is: waarom niet?"