Martin Koolhoven wil eigenlijk niet meer acteren

AMSTERDAM - Regisseur Martin Koolhoven hoeft niet meer zo nodig vóór de camera te staan. Dat vertelt hij in de PodBast, de podcast van journalist en radiomaker Bastiaan Meijer die donderdag is gepubliceerd. Meijer praat in zijn serie met mensen die zeer succesvol zijn in hun eigen vakgebied om te kijken wat hij daarvan kan leren.

De gelauwerde regisseur brak door met bioscoophits als Oorlogswinter, Brimstone en Het Schnitzelparadijs. Maar in het verleden was hij ook wel eens in kleine rolletjes als acteur te zien; hij vertolkte de rol van kaartjesverkoper in zijn eigen film Knetter en speelde in Sextet van collega Eddy Terstall een douanier. "Maar ik vind het doodeng en ik ben er niet goed in", bekent de 50-jarige filmmaker. "Ik heb wel iets van de ijdelheid die toch bij acteren hoort. Maar de lol van films is voor mij niet om in de huid van iemand anders te kruipen. Als regisseur ben je artistiek verantwoordelijk voor de film; daar voel ik mij veel meer op mijn plek."

Koolhoven geeft collega’s als tip dat twee zaken belangrijk zijn voor een regisseur: je moet goede ideeën hebben en je moet anderen kunnen overtuigen van die goede ideeën. "En die tweede is eigenlijk belangrijker dan die eerste", voegt hij daar aan toe. "Stel, je hebt een slecht idee maar die kan je wel heel overtuigend brengen, dan ga je in elk geval slechte films maken. Als je hele goede ideeën hebt, maar aan niemand duidelijk kunt maken hoe goed ze zijn, dan ga je helemaal geen films maken."

Verder vertelde de bekroonde filmmaker dat hij zijn drie Gouden Kalveren gebruikt als boekensteun.