Martins Indi: als ik zo doorga, dan word ik nog topscorer van AZ

ALKMAAR (ANP) - Bruno Martins Indi dacht eigenlijk dat hij buitenspel stond toen hij AZ op gelijke hoogte schoot tegen Napoli (1-1). "Daarom besloot ik heel overtuigend te juichen", lachte hij. "Er is geen videoscheidsrechter, dus op die manier kon ik de arbiter misschien een beetje beïnvloeden zodat hij niet ging twijfelen."

Televisiebeelden wezen uit dat Martins Indi zich onnodig zorgen had gemaakt. Hij stond geen buitenspel. Zo was de 28-jarige verdediger toch weer belangrijk, na zijn goal in de nipt gewonnen wedstrijd van anderhalve week geleden tegen FC Emmen (1-0). "Als ik zo doorga, dan word ik nog topscorer", grapte hij.

Als niemand scoort bij AZ, dan moet Martins Indi het maar doen. Ook tegen Napoli had de club uit Alkmaar een zege verdiend. Maar zelfs een strafschop was niet aan aan de thuisploeg besteed. Teun Koopmeiers miste alweer voor de derde keer dit seizoen. "We hadden onszelf beter moeten belonen", concludeerde Martins Indi na het uiteindelijke gelijkspel (1-1).

Voorsprong

AZ startte slecht aan dit seizoen omdat het steeds maar weer een ruime voorsprong weggaf. "Maar inmiddels staan we weinig kansen meer toe", analyseerde Martins Indi. "Ook in de Europa League tegen sterke tegenstanders als Real Sociedad en Napoli spelen we goed. Maar we moeten meer kansen benutten. Dan hadden we er nog beter voorgestaan."

Knap van AZ is dat het volgende week in de laatste speelronde in eigen hand heeft of het overwintert in de Europa League. Winst tegen Rijeka in Kroatië volstaat om Real Sociedad of Napoli achter zich te houden. Real Sociedad is op dit moment koploper van La Liga en Napoli mag zich een van kandidaten voor de titel in de Serie A noemen.

Cruciaal

"Die wedstrijd van volgende week in Kroatië wordt cruciaal", rekende Martins Indi die dit seizoen door AZ wordt gehuurd van Stoke City. De oud-verdediger van Feyenoord speelde eerst nog bij FC Porto voordat hij met Stoke uit de Premier League degradeerde. In Alkmaar wil de 34-voudig international zijn loopbaan weer glans geven.

Martins Indi schitterde op het WK van Brazilië naast Stefan de Vrij en Ron Vlaar in het hart van de defensie van Oranje. Zijn laatste interland dateert alweer van ruim 3 jaar geleden. De nieuwe bondscoach Frank de Boer heeft nu verdedigers van topklasse als Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt en De Vrij tot zijn beschikking.

Martins Indi koos afgelopen zomer voor AZ vanwege het aanvallende voetbal dat de club uit Alkmaar altijd speelt. "Daar kan ik van genieten", zei hij. "Maar mijn prioriteit ligt niet bij scoren. Ik moet het verdedigend goed voor elkaar hebben. Volgens mij gaat dat best aardig, al had ik bij die openingstreffer van Dries Mertens misschien net iets eerder een paar stapjes naar links moeten zetten. Maar dan had ik op rechts wel meer ruimte weggegeven. Het was ook een goede snelle goal van Napoli, zo eerlijk moet ik zijn."