Medaille voor politiechef Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De afzwaaiende politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg heeft de Zilveren Medaille van de stad Amsterdam ontvangen. Afgelopen november werd bekend dat Aalbersberg de hoofdstad verlaat en aan de slag gaat als de nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Aalbersberg ontvangt de medaille wegens zijn ,,grote bedrage aan de veiligheid in de stad en het behartigen van de belangen van Amsterdam en zijn bewoners". De versierselen werden uitgereikt door burgemeester Femke Halsema tijdens zijn afscheid in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Aalbersberg wordt geprezen, onder meer omdat hij de Amsterdamse 'eigenheid' heeft weten te behouden bij de vorming van de Nationale Politie en omdat hij ervoor heeft gezorgd dat de politie beter dan voorheen om kan gaan met maatschappelijke ontwikkelingen zoals terrorisme en radicalisering. Buiten Amsterdam werd hij bekend als leider van de repatriëringsmissie na de ramp met de vlucht MH17.

De Zilveren Medaille wordt toegekend aan personen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam en de naam van Amsterdam op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied op internationaal niveau naar buiten toe hebben uitgedragen.