Media: Biden wil dertig Abrams-tanks naar Oekraïne sturen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Oekraïne kan in de strijd tegen Rusland waarschijnlijk rekenen op ongeveer dertig Amerikaanse tanks van het type M1-Abrams. Persbureau Bloomberg zegt dat een deal over 31 tanks in de maak is, ter waarde van 400 miljoen dollar (367 miljoen euro), nadat CNN gelijksoortig berichtte over de plannen. President Joe Biden houdt om 18.00 uur (Nederlandse tijd) een persconferentie over Oekraïne.

Als Biden zoals verwacht aankondigt tanks te gaan leveren volgt hij daarmee het voorbeeld van Duitsland, dat eerder op woensdag bevestigde veertien Leopard-tanks te leveren. Bondskanselier Olaf Scholz heeft daar lang over geaarzeld. Hij wilde de tanks alleen toezeggen als de Verenigde Staten dat ook zouden doen.

De moderne Abrams-tanks zijn zwaar gepantserd en grotendeels vergelijkbaar met de Leopards. Maar waar Duitsland terughoudend was met het leveren van de wapens om de oorlog niet te laten escaleren, werd in de Verenigde Staten vooral gewezen op logistieke problemen. De Abrams rijden namelijk op kerosine in plaats van op diesel en zijn daardoor veel ingewikkelder in het onderhoud. Bovendien zijn ze lastiger te besturen en kunnen ze waarschijnlijk pas over een aantal maanden worden ingezet op het strijdtoneel. De tanks van Duitsland zouden er over een maand of drie kunnen zijn.

Volgens officiële cijfers hebben de VS zo'n 6000 Abrams in bezit. Behalve Duitsland heeft ook Polen toegezegd veertien Leopard-tanks naar Oekraïne te sturen. Meerdere Europese landen zouden eveneens leveringen overwegen, nu Berlijn toestemming heeft gegeven voor het doorsturen van de Leopards. Het Verenigd Koninkrijk stuurt veertien tanks van het type Challenger 2.