Mediawaakhond kauwt langer op besluit over groot onderzoek media

Het Commissariaat voor de Media neemt later dan gepland een besluit over een groot onderzoek naar de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van het media-aanbod in Nederland. Dat heeft een woordvoerder van de mediawaakhond dinsdag laten weten. Het kost tijd om "even om goed uit te zoeken welke stappen gepast zijn.'.

Het Commissariaat kondigde half juni aan het grote onderzoek te overwegen. Dit deed de waakhond nadat de NPO had bekendgemaakt een sanctie te overwegen voor Ongehoord Nederland. De omroep van Arnold Karskens ligt onder vuur na een hard rapport van de NPO-ombudsman dat de organisatie desinformatie verspreidt en zo de NPO-code heeft geschonden.

De mediawaakhond noemde het rapport van de ombudsman toen een "belangrijk fundament" voor het onderzoek. Het Commissariaat voor de Media was voornemens binnen een week een besluit te nemen over het onderzoek, maar ziet daar nu dus van af. Het is niet duidelijk wanneer de waakhond precies een besluit gaat nemen.

Structurele problemen

Het rapport van de ombudsman richtte zich in eerste instantie op Ongehoord Nederland, waar veel klachten over waren binnengekomen. Maar ombudsman Margo Smit stelde met klem dat "alle partijen die een actieve, grote rol spelen in de mediawereld zich het rapport moeten aantrekken". Smit zei structurele problemen te signaleren in de manier waarop de NPO gebrek heeft aan transparantie en helderheid naar het publiek toe. Volgens de ombudsman staat de geloofwaardigheid van 'Hilversum' op het spel.

De NPO heeft het besluit over de mogelijke boete voor Ongehoord Nederland uitgesteld omdat de omroep van Karskens naar eigen zeggen meer tijd nodig had om te reageren op de kritiek. De omroepbaas reageerde in de media overigens wel al op het voornemen. Hij noemde de mogelijke sanctie "een frontale aanval op de persvrijheid in Nederland".

Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) liet weten zich "niet te gaan bemoeien" met de zaak-Ongehoord Nederland. De omroep van Karskens kreeg in 2021 van toenmalig mediaminister Arie Slob de aspirant-status op voorwaarde dat de omroep "dezelfde ideeën over onafhankelijke journalistiek" deelde als andere omroepen binnen de NPO. Het ministerie heeft de omroep echter nooit gemonitord om te kijken of ON zich aan de regels hield.