Meer dan helft top 10 uitvaartmuziek bestaat uit Nederlands lied

Meer dan de helft van de nummers in de top 10 van meest gedraaide uitvaartmuziek bestaat dit jaar uit Nederlands product. Dat heeft uitvaartonderneming Monuta, die deze lijst elk jaar publiceert, donderdag bekendgemaakt. De meest gedraaide nummers zijn echter twee niet-vaderlandse nummers: Time To Say Goodbye, van Andrea Bocelli en Sarah Brightman, en het Ave Maria.

De Nederlandse nummers in de top 10 zijn al jaren populair bij uitvaartceremonies. In de top 5 staan drie vaderlandse ‘evergreens’: ‘n Trein naar Niemandsland van Frans Bauer (3), Roller Coaster van Danny Vera (4) en Mag Ik Dan Bij Jou van Claudia de Breij (5). De andere Neder-toppers in de lijst zijn The Rose van André Rieu (6), Zwevend Naar ‘t Geluk van Jannes (8) en Door De Wind van Miss Montreal (10). De andere twee nummers in de lijst zijn My Way van Frank Sinatra (7) en Hallelujah (9), in diverse uitvoeringen.

Monuta constateert dat het opvallend is dat de lijst de afgelopen jaren vrijwel niet veranderd is. "Uitvaarten krijgen steeds meer een persoonlijk karakter", aldus een woordvoerder. "Des te opvallender is het dat het klassieke Ave Maria wél onderdeel uit blijft maken van ons afscheid." Het lied stond de afgelopen zes jaar op de eerste plek. Monuta, dat dit jaar haar 100e verjaardag viert als uitvaartonderneming, stelt de lijst elk jaar samen op basis van duizenden liedjes die worden aangevraagd bij het afscheid van overledenen.

Hoewel een aantal nummers populair blijven, is er ook wel degelijk doorstroom in de top 10. Zo vielen klassiekers als Waarheen Waarvoor van Mieke Telkamp en De Steen van Bram Vermeulen de afgelopen jaren uit de lijst. Dat geldt ook voor liedjes Geen Kind Meer van Karin Bloemen en Dat Ik Je Mis van Maaike Ouboter. Ook het nummer Afscheid Nemen Bestaat Niet van Marco Borsato was vroeger nog erg populair bij uitvaartplechtigheden.

De nieuwste recente Nederlandse binnenkomers in de top 10 waren Miss Montreal en Danny Vera, die er pas twee jaar in staan. Monuta constateert dat er per regio veel verschillen zijn in de muziek die wordt gedraaid bij een afscheid. Zo is Ede Staal, die recent ook een belangrijke 'bijrol' had in de oudejaarsconference van Claudia de Breij, al decennia zeer populair bij uitvaarten in het noorden.