Meer mensen willen verpleegkundige worden

DEN HAAG (ANP) - De interesse in de hbo-studie verpleegkunde neemt toe. Bijna 8500 mensen hebben zich aangemeld voor zo'n opleiding, bijna 5 procent meer dan vorig jaar. Dat bevestigt de Vereniging Hogescholen na een bericht van de medische nieuwssite Skipr. De meeste mensen willen de voltijdstudie doen. Het aantal vooraanmeldingen daar steeg met ruim 5 procent naar bijna 7100. Het aantal vooraanmeldingen voor de duale opleiding, waarbij studenten de studie combineren met een betaalde baan, nam met bijna 9 procent toe.

Volgens de Vereniging Hogescholen melden sommige studenten zich voor meerdere opleidingen aan. Het kan dus zijn dat ze uiteindelijk voor een andere studie kiezen en niet de opleiding verpleegkunde doen. "Bij Verpleegkunde bijvoorbeeld omdat studenten zich ook hebben aangemeld voor Geneeskunde", aldus een woordvoerster.

De overheid wil de capaciteit van ziekenhuizen uitbreiden, onder meer om voorbereid te zijn op een nieuwe golf coronabesmettingen. Daarvoor zijn duizenden extra verpleegkundigen nodig, maar er is nu al een tekort. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg rekende uit dat er elk jaar alleen al 800 tot 1000 intensivecareverpleegkundigen moeten instromen om de vertrekkende verpleegkundigen te vervangen. Dat aantal wordt niet gehaald, jaarlijks beginnen ongeveer 400 verpleegkundigen aan hun carrière.