Meer mensen zijn zich bewust van afasie na diagnose Bruce Willis

Mensen zijn zich bewuster geworden van afasie, nadat Bruce Willis in februari bekendmaakte met de hersenaandoening te kampen. Dat zegt de National Aphasia Association, de Amerikaanse vereniging voor afasie (NAA). Volgens de organisatie weten veel meer mensen, in tegenstelling tot een paar jaar geleden, nu wat afasie is, meldt entertainmentwebsite TMZ. Door de aandoening wordt het vermogen van iemand om te spreken, schrijven en taal te begrijpen, zowel mondeling als schriftelijk, aangetast.

Normaal gesproken houdt de NAA iedere vier jaar een enquête om te inventariseren wat en hoeveel mensen weten van afasie. Maar door het nieuws over Willis werd besloten om het onderzoek naar voren te halen, met als conclusie dat veel meer mensen nu iets over afasie weten.

In 2020 had nog maar 14 procent van de ondervraagden iets gehoord over de aandoening, nu is dat maar liefst 68 procent. Ook is nu 40 procent van de mensen zich bewust van de ziekte en kunnen zij zeggen dat afasie een taalstoornis is. Bij hetzelfde onderzoek twee jaar geleden kon slechts 7 procent van de ondervraagden dat zeggen. Volgens TMZ heeft ook een op de vijf mensen de naam van Willis genoemd op de vraag waar en wanneer ze voor het laatst iets over afasie hadden gehoord.