‘Meer ziekenhuispatiënten dood door fouten’

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat door een medische of organisatorische fout in het ziekenhuis is overleden is toegenomen. Tussen half 2015 en half 2016 stierven 1035 patiënten doordat er iets mis ging in het ziekenhuis, 67 meer vergeleken met de vorige meting vier jaar eerder. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen van gezondheidsinstituut Nivel.

Eerder was deze ,,potentieel vermijdbare sterfte'' juist sterk gedaald, onder andere door de invoering van een veiligheidsprogramma. ,,Extra inspanningen zijn nodig om de patiëntveiligheid in ziekenhuizen nog verder te verbeteren'', stelt het Nivel.

Volgens het gezondheidsinstituut liggen er verbetermogelijkheden op het gebied van diagnostiek en medicatieveiligheid, zoals het gebruik van antistollingsmiddelen en zogeheten hoog-risico medicatie. ,,Ook operatieve ingrepen, zoals de maag-darm chirurgie en de plaatsing van gewrichtsprotheses laten nog hogere risico’s zien. Hierbij speelt het toepassen van (nieuwe) medische technologie een rol'', aldus het Nivel.

0 Reacties Doe mee met de discussie →