Meerdere coronagevallen op Australisch schip op weg naar Tonga

WELLINGTON (ANP) - Op een Australisch marineschip dat op weg is naar Tonga om daar noodhulp te leveren, zijn minstens 23 coronagevallen vastgesteld. Vrijdag moest een humanitaire vlucht vanuit Australië naar Tonga omkeren vanwege een covidgeval aan boord.

De eilandengroep Tonga is coronavrij en er gelden strenge maatregelen aan de grens om besmettingen buiten de deur te houden, wat de op gang komende hulpoperatie na de vulkaanuitbarsting en tsunami van eerder deze maand bemoeilijkt. Bij de natuurramp kwamen drie mensen om het leven en werden delen van de eilandengroep onder een flinke laag as bedolven.

De Australische minister van Defensie Peter Dutton geeft aan dat de Australische overheid overlegt met de autoriteiten in Tonga hoe de situatie opgelost kan worden, bijvoorbeeld door het schip op zee te houden. Er zijn helikopters aan boord die de noodhulp mogelijk contactloos kunnen leveren. Het schip zou woensdag moeten aankomen en heeft onder meer drinkwater, tenten en technische apparatuur aan boord.