Meesterwerken Van Gogh op Amsterdamse streetwear

AMSTERDAM (ANP) - Het Van Gogh Museum lanceert vrijdag samen met het Amsterdamse kledingmerk Daily Paper een kledinglijn. Die combineert hippe, stadse mode met bekende schilderijen en citaten van de negentiende-eeuwse kunstenaar uit Nuenen. De kleren zijn vanaf zaterdag te koop.

De collectie bestaat uit 21 kledingstukken waaronder jacks, broeken en t-shirts, die in beperkte oplage worden gemaakt. Ze zijn voorzien van prints van onder meer een van de zelfportretten van Vincent van Gogh, de Irissen en De tuin van de inrichting, dat de getormenteerde kunstenaar schilderde nadat hij zich had laten opnemen.

De samenwerking komt voort uit het onderzoeksprogramma 'Van Gogh verbindt'. Doel van dat programma is onder meer om meer jonge Amsterdammers met een multiculturele achtergrond naar het Van Gogh-museum te krijgen. "Een van onze medewerkers kwam in contact met iemand van Daily Paper", vertelt een woordvoerder van het museum. "Dat bleek een hele goede match te zijn, ook vanwege de biculturele achtergrond van de oprichters en hun status als rolmodel."