‘Mentor’ Depay: ik ben gegroeid, als mens en als voetballer

ZEIST (ANP) - Van jong broekie tot een van de mentoren. De rol van Memphis Depay bij Oranje is in vergelijking met het WK van 2014 behoorlijk veranderd. "Ik denk dat ik gegroeid ben als mens en als voetballer. Als mens ben ik veel volwassener geworden. Ik was toen 20 jaar. Nu wordt er iets ander van me verwacht dan toen", zegt de 27-jarige aanvaller van Olympique Lyon in aanloop naar het EK, dat voor het Nederlands elftal zondag begint met een wedstrijd tegen Oekraïne.

Depay was zeven jaar geleden nog geen vaste waarde. Als invaller scoorde hij wel, zowel in de groepswedstrijd tegen Australië als Chili. Nu is Depay van belangrijke waarde, het spel is voor een groot deel op hem afgestemd. "Natuurlijk heb ik een gevoel van verantwoordelijkheid, dat ik een team moet dragen. Dat heb ik eigenlijk altijd al gehad, ongeacht mijn leeftijd. Dat heeft me denk ik ook zover gebracht altijd. Ik heb niet echt het gevoel van druk. Ik zie elke wedstrijd als een mooie uitdaging met het team."

Nederland begon in 2014 zonder hoge verwachtingen aan het toernooi, maar eindigde uiteindelijk als derde. Ook nu komt de naam van Oranje niet voor in de rij met grootste kanshebbers op de eindzege. "We hebben wel een andere groep, natuurlijk. Het is iets anders dan in 2014. Je maakt het toch anders mee op 20-jarige leeftijd. Maar ik moet zeggen dat het wel in de buurt komt qua beleving", vindt Depay. "Je merkt ook dat het dichterbij gaat komen. Dat doet wat met je scherpte, iedereen staat op scherp. De groepssfeer hadden we al. Die is niks veranderd."

Ervaring

Depay speelde zichzelf bij het WK van 2014 in de kijker en maakte een jaar later de overstap van PSV naar Manchester United, waar oud-bondscoach Louis van Gaal toen trainer was. "Wat zo'n toernooi kan betekenen voor een loopbaan? Heel veel. Ik denk de manier waarop de voetbalwereld naar je kijkt als speler drastisch verandert als je een goed toernooi speelt. Je kan jezelf in de kijker spelen als je een droom hebt om bij een grote club te spelen. En sowieso voor jezelf als ervaring. Oud-spelers hebben het nu nog over eindtoernooien. Ze hebben hun herinneringen daaraan en ze nemen die herinneringen hun hele leven mee. Het gaat veel verder dan het moment op zich. Heel Nederland leeft mee. Het is een geweldig iets, wat we met z'n allen moeten beleven. Alles moet daarvoor wijken."

De aanvaller probeert zijn mede-internationals vaak duidelijk te maken hoe bijzonder het is dat ze bij Oranje zijn. "Je moet niet vergeten om te genieten, van het feit dat je voor het Nederlands elftal mag spelen. Dat zeg ik ook tegen de 'boys', geniet ervan. Het kan zomaar je laatste keer zijn, niemand weet wat er in de toekomst ligt. Als je dat hebt, dan houd je gewoon de honger om je te bewijzen, elke keer weer. Ik doe mijn best om dat zo vast te houden. We geloven allemaal in de kwaliteit die we hebben."