Merkel: partnerschap met VS ondanks Trump

BERLIJN (ANP) - De samenwerking met de Verenigde Staten is volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog steeds een prioriteit. De band met Amerika is cruciaal, ondanks de afstand die de huidige Amerikaanse leider Donald Trump tot Europa neemt, aldus Merkel.

Trump heeft op zijn recente reis naar Europa de EU als tegenstander betiteld en vroeg zich hardop af waar de NAVO nog goed voor is, mede aangezien die de VS handenvol geld kost. Hij noemde daarbij de Bondsrepubliek een ,,gijzelaar van Rusland'' omdat Berlijn relatief weinig aan defensie uitgeeft en veel geld voor Russisch gas betaalt.

Trump ligt ook dwars bij internationale verdragen en afspraken zoals het klimaatakkoord en het akkoord dat grote mogendheden inclusief de VS in 2015 met Iran hebben gesloten. Merkel zei op een persconferentie aan de vooravond van de 'politieke zomervakantie' dat de internationale rechtsorde momenteel onder grote druk staat.

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  • Burgermans

    Trump heeft natuurlijk volkomen gelijk: zolang Europa afhankelijk blijft van Russisch gas kan Rusland ongestraft buurlanden binnenvallen, spionnen vergiftigen en airliners neerschieten.