Merz biedt zich aan als Duitse handelsminister

BERLIJN (ANP/DPA) - De verslagen kandidaat voor het partijleiderschap van het CDU, Friedrich Merz, heeft zich aangeboden als minister van economische zaken in de Duitse bondsregering. Hij schreef op Twitter dat hij de nieuw verkozen partijleider Armin Laschet heeft laten weten de huidige minister Peter Altmaier te willen opvolgen.

Merz verloor de strijd om het leiderschap van Laschet, met 521 tegen 466 stemmen. Merz drong in zijn plannen voor het partijcongres aan op een intensivering van de digitale strategie in de economie en meer innovatie in Duitsland. Hij was voorheen advocaat, commissaris bij veel bedrijven en bestuurder bij de Duitse tak van vermogensbeheerder Blackrock.

Laschet op zijn beurt riep na zijn verkiezing andere democratische partijen op tot een dialoog, eraan toevoegend dat "dit tijden zijn waarin democraten zij aan zij moeten staan". Volgens de nieuwe CDU-leider geldt dat vooral nu zaken als vrijheid, eenheid en gerechtigheid ter discussie staan. "Laat ons vechten tegen al degenen die deze principes willen bedreigen", aldus Laschet.