Met de bal aan zijn voet maakt Blind Ajax op vier posities beter

AMSTERDAM (ANP) - Trainer Frank Wormuth van Heracles Almelo moet in de aanloop naar het thuisduel van zaterdag met Ajax afwachten welke rol Daley Blind krijgt bij de tegenstander. Speelt de multifunctionele Amsterdammer weer centraal achterin bij de koploper, net als voor de winterstop? Of start hij als linksback of links of controlerend op het middenveld?

Blind kon zijn irritatie de laatste jaren soms moeilijk verbergen als hij weer die vraag over zijn favoriete positie kreeg. Hoe vaak had de linksbenige international het al niet uitgelegd? Het maakt hem allemaal niet zoveel uit. Hij speelt waar de trainer hem nodig heeft. Achterin of op het middenveld, dat is hem om het even.

Steeds als trainer Erik ten Hag in de laatste seizoenen zijn legpuzzel voor de beste basisformatie van Ajax had gelegd, dan was Blind de linker centrale verdediger. Eerst vormde hij een centraal koppel met Matthijs de Ligt, later met Joël Veltman en voor de winterstop van dit seizoen met Perr Schuurs of Jurriën Timber.

Noodgedwongen moest Ten Hag de afgelopen weken toch weer met Blind schuiven. Vanwege een blessure van Nicolás Tagliafico had hij de 74-voudig international begin deze maand in het uitduel met AZ als linksback nodig. En woensdag in het bekerduel met PSV moest de zoon van oud-voetballer en voormalig bondscoach Danny Blind de geschorste linkshalf Ryan Gravenberch vervangen. Blind behoorde in beide duels bij de uitblinkers van Ajax. In Alkmaar was hij betrokken bij twee van de drie doelpunten (0-3). Mede door het optreden van Blind op het middenveld hapte PSV voor rust naar adem in de Johan Cruijff ArenA.

Ten Hag moet richting het uitduel met Heracles een luxeprobleem oplossen, omdat Gravenberch terugkeert van een schorsing. Houdt de trainer het talent even aan de kant, omdat hij donderdag ook weer geschorst is voor het Europese duel met Lille? Hij kan ook Blind een keer rust geven of hem laten spelen op een van de posities die de laatste wedstrijden zo goed werden ingevuld door Edson Álvarez, Lisandro Martínez en Nicolás Tagliafico, het drietal dat Ajax zo veel duelkracht geeft.

Eén ding zag Ten Hag wel tegen PSV, zo bekende de trainer na afloop. Als de ruimtes op het middenveld wat groter worden en Ajax even niet kan controleren en zelfs onder druk komt te staan, dan wordt Blind kwetsbaarder als linkermiddenvelder. Maar zolang hij veel aan de bal is, dan is hij op vier posities van grote waarde voor Ajax. "Dan is hij echt heel belangrijk, dan maakt hij ons beter", concludeerde Ten Hag.