Michael Caine (88) stopt als acteur

LONDEN (ANP) - Michael Caine stopt als acteur. De film Best Sellers, vorige maand uitgebracht in de VS en Canada, is zijn laatste, zei hij zaterdag in een radioprogramma van de BBC. Het 88-jarige Britse icoon heeft dat besluit onder meer genomen omdat zijn gezondheid te wensen overlaat. "Ik heb problemen met mijn ruggengraat en dat trekt door naar mijn benen. Ik kan daardoor niet goed lopen".

Caine verdwijnt niet geheel van het publieke toneel. "Ik heb een aantal succesvolle boeken geschreven. Dus ik zie mezelf nu niet meer als acteur maar als auteur. Dat is mooi want als acteur moet je om half zes 's ochtends opstaan en naar de studio, maar als schrijver kun je gewoon beginnen zonder je bed uit te komen."

Een uitzondering wil Caine nog wel maken als hij voor een rolletje van 3 of 4 minuten wordt gevraagd door regisseur Christopher Nolan. Het laatst was hij te zien in diens films Dunkirk (2017) en Tenet (2020). In Best Sellers speelt Caine overigens een chagrijnige auteur die met tegenzin op tournee gaat. De tweevoudig Oscar-winnaar heeft een carrière van meer dan zestig jaar achter de rug.