Miedema is nu wel klaar voor hoofdrol op WK

ZEIST (ANP) - Toen Vivianne Miedema vier jaar geleden met Oranje voor het eerst naar het WK ging, voelde de destijds 18-jarige spits de druk van het hele land op haar schouders. De doelpuntenmachine uit Hoogeveen bleef in Canada echter droog staan. ''Nu ben ik veel meer klaar voor een WK dan toen'', zegt Miedema aan de rand van het trainingsveld in Zeist.

Aan de overkant van het veld staan honderden fans, veelal jonge meisjes, te wachten op een handtekening. Ze smeken niet meer alleen Miedema om een krabbel, maar ook Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk, Anouk Dekker en Jill Roord. En dan moeten Lieke Martens en Shanice van de Sanden nog komen. De voetbalsters zijn dankzij het gewonnen EK 2017 bijna allemaal bekende Nederlanders geworden. Ze figureren in reclames, ze staan met hun gezicht op potten pindakaas en er komt een tafelvoetbalspel op de markt met poppetjes van de speelsters.

''Bij het vorige WK werden steeds maar één of twee speelsters naar voren geschoven, nu het hele team. Er is zoveel veranderd, dat is goed voor iedereen'', aldus Miedema, die in Canada als tiener zichtbaar gebukt ging onder de druk. ''Ik was toen 18, nu ben ik 22. Nog steeds een guppy eigenlijk, maar ik loop inmiddels al een tijdje mee. Ik heb als speler een stap hogerop gemaakt door naar Engeland te gaan en ook als persoon ben ik volwassen geworden. Het vorige WK was ver weg in Canada, nu lekker dichtbij in Frankrijk. Ik kijk er nu veel meer naar uit dan toen.''

Topscorer aller tijden

Bij het WK-debuut in 2015 verzuimden de voetbalsters om reclame te maken voor zichzelf. Twee jaar later op het EK onderstreepten de 'Leeuwinnen' hun ontwikkeling wel door in eigen land het goud te pakken. Inmiddels spelen bijna alle internationals in het buitenland. Van de Sanden, Martens en Stefanie van der Gragt stonden zaterdag nog in de finale van de Champions League. Miedema leidde Arsenal, de club ook van Sari van Veenendaal, Dominique Bloodworth en Van de Donk, met haar doelpunten naar de Engelse titel. De nummer 9 van Oranje werd gekozen tot speelster van het jaar.

''Ik hoop deze vorm nog zes, zeven weken vast te houden'', zegt Miedema, die nog twee treffers nodig heeft om Manon Melis (59 goals) te evenaren als topscorer aller tijden in Oranje. ''Het is niet realistisch om nu direct te zeggen: wij moeten wereldkampioen worden. Ik verwacht dat het een heel open toernooi gaat worden. Wel acht of negen landen maken kans. Als het bij ons op de juiste momenten eruit komt, kan het een heel mooie zomer worden. En wie weet staan we dan uiteindelijk wel met die beker in onze handen.''