Milieugroep spant rechtszaak aan tegen Daimler en BMW

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse milieugroepering Deutsche Umweltshilfe (DUH) heeft een rechtszaak aangespannen tegen de autobouwers BMW en Daimler, moederconcern van Mercedes-Benz. DUH eist van de autofabrikanten dat ze tegen 2030 stoppen met de productie van auto's met verbrandingsmotoren om zo te voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs en de Duitse klimaatwetgeving.

Begin deze maand werd al bekend dat de klimaatclub met een rechtszaak dreigde. De aanklacht werd maandag ingediend bij de rechtbanken in München en Stuttgart, aldus DUH dinsdag. Er wordt nog gewerkt aan een zaak tegen het Duitse olie- en gasbedrijf Wintershall Dea. Ook tegen Volkswagen kan een zaak worden aangespannen.

De rechtszaken zouden worden gemodelleerd naar de zaak die vorig jaar in Nederland tegen olie- en gasconcern Shell werd aangespannen. De rechtbank in Den Haag stelde dat Shell meer moet doen om zijn uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de uitstoot door gebruikers van producten van Shell.

BMW liet weten de argumenten van DUH te verwerpen en stelt dat klimaatdoelstellingen worden bepaald door het parlement. Daimler zei dat al langer stappen worden gezet om de klimaatdoelstellingen te behalen.