Miljoenen minder kijkers voor ESF door uitsluiting Rusland

Het Eurovisie Songfestival heeft dit jaar circa 20 miljoen minder kijkers getrokken dan de editie een jaar eerder. Vorig jaar keken er ongeveer 183 miljoen mensen naar het liedjesfestijn, dit jaar waren dat er 161 miljoen, zo meldt de European Broadcasting Union dinsdag. De grootste reden daarvoor is de uitsluiting van de Russische inzending.

In Rusland en Oekraïne werd het aantal kijkers van de halve finales en de finale dit jaar niet gemeten. Vorig jaar waren de landen samen goed voor 29 miljoen kijkers. Rusland mocht vanwege de Russische inval in Oekraïne niet meer meedoen aan het evenement in Turijn. Oekraïne deed ondanks de bloedige invasie in het land wel mee en won.

Het grootste aantal kijkers kwam dit jaar uit Italië, waar het evenement werd georganiseerd. Gemiddeld keken zo'n 6,6 miljoen Italianen naar de shows. Dat is meer dan het dubbele van vorig jaar.

In IJsland keek ruim 96 procent van de televisiekijkers naar de finale van het songfestival. In Noorwegen lag dat percentage op 89, in Zweden op ruim 81 procent en in Finland op 72 procent. In onder meer Armenië, Vlaanderen, Denemarken, Estland en Nederland had ruim 50 procent van het totaal aantal televisiekijkers de finale aanstaan.